Cognitieve gedragstherapie

Wat is het?

Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van gedragstherapie en gesprekstherapie. In deze therapie staan jouw cognities centraal: je gedachtes, fantasieën, herinneringen en opvattingen. Volgens cognitieve gedragstherapie bepalen deze cognities je gedrag in een situatie, en niet de gebeurtenis zelf.

Wat doet het?

We richten ons vooral op het heden en wat minder op je verleden. Door het doen van oefeningen, zowel onder begeleiding als zelfstandig, krijg je een objectievere kijk op je eigen gedachtenpatronen – met name de negatieve patronen. Deze gaan we omzetten naar positieve gedachtenpatronen. Hierdoor verdwijnen negatieve gevoelens, wat weer een gunstig effect heeft op je gedrag.

Verschil met psychotherapie

Een psychotherapeut zal je stimuleren tot zelfonderzoek en zich daarbij zwijgzaam en terughoudend opstellen. Bij cognitieve gedragstherapie gaan we samen actief aan het werk en komen zo tot inzichten en adviezen waar je direct iets mee kunt.

Exposure therapie

Als je last hebt van angsten is dat écht vervelend. Het kan je in het dagelijkse leven enorm belemmeren. Exposure therapie is een goede manier om samen de angsten aan te gaan en zo de spanning steeds verder te verminderen. Deze therapie is onder andere geschikt voor mensen met bepaalde fobieën, zoals angst voor spinnen of honden.

HSP therapie

HSP staat voor Highly Sensitive Person, een hoog sensitief persoon. Dit is een aangeboren eigenschap die voorkomt bij 15-20% van de bevolking. Ben je gevoelig voor prikkels, komen ervaringen heftig bij je binnen en heb je de behoefte om je regelmatig terug te trekken om op te laden? Dan zou je zomaar eens hoog sensitief kunnen zijn.

Langdurige overprikkeling kan resulteren in een burn-out, chronische vermoeidheid of depressie. In onze huidige drukke en extraverte maatschappij is het soms best lastig om als HSP-er je plekje te vinden en je grenzen aan te geven. HSP therapie helpt je hierbij.

Actieve Imaginatie

Je kunt je uitdagingen proberen op te lossen met wilskracht. Dit kost je vaak een hoop energie. Hoe fijn zou het zijn om de dingen waar je tegen aan loopt bijna als vanzelf te zien oplossen, met de kracht van verbeelding. Hierbij gaan we in op het verwerken van een moeilijke situatie, het veranderen van hardnekkige patronen of het bereiken van je doelen. Door middel van een lichte trance richt je je aandacht naar binnen, maar je bent wel gewoon wakker. Daar maken we een ontdekkingsreis door het onbewuste om de problemen aan te pakken waar je mee zit.

Vrijblijvend kennismaken?